👉 Bezplatné odborné poradenství v oblasti kožních problémů ☎ +421 905 461 010 👈

Vyhledávání

S KTERÝM TYPEM AKNÉ BOJUJETE?

Jste zvědavý, jaký typ akné máte? Podívejte se na níže uvedený seznam a zjistěte!

"Akné je nejběžnější kožní chorobou v USA, která postihuje až 50 milionů Američanů ročně. Akné obvykle začíná v pubertě a postihuje mnoho adolescentů a mladých dospělých. Přibližně až 85% lidí ve věku 12 až 24 let má zkušenost s akné. " - Americká akademie dermatologie

Nejsi sám! Akné zdaleka není neobvyklé. Udělali jsme seznam o různých typech akné, abyste si mohli učinit rychlé a rozumné rozhodnutí v léčbě akné!

Komedony: jsou ucpané vlasové folikuly v kůži a mohou být otevřeny (černé) nebo uzavřeny kůží (bílá hlava). Jsou ucpané z nadměrného mazu a mrtvé pokožky a blokují folikul. Nejlepší způsob, jak vyřešit tento druh akné, je používat akné produkty, které jsou bez oleje a nevysušují. Vysušování může podráždit pokožku ještě více a zhoršit stav.

Whiteheads: ucpané póry, které zůstávají pod kůží a nejsou zanícené. Vypadají buď jako malá, tmavá barva na kůži, nebo vyvýšená vyrážka s bílou hlavou.

Blackheads: jsou komedony, které jsou otevřeny na povrchu kůže. Vypadají černé nebo tmavě hnědé, což je způsobeno reakcí oleje na vzduchu.

Papuly: Vznikající jako malé, červené, fialové nebo růžové hrboly na kůži, papuly jsou bílé nebo černé, které se zapálily. Někdy jsou bolestivé a citlivé na dotek. Nemají žádnou viditelnou kapalinu. Sbírání nebo mačkání papuly může způsobit zhoršení zánětu a může vést ke zjizvení a infekci.

Pustuly: Další verze zaníceného pupínku, pustulát je vydutá kůže, která je plná nažloutlého nebo bělavého hnisu. Vyhněte se "prasknutí" pustulí, protože to může způsobit, že akné bude ještě horší a může to vést až k jizvení.

Noduly: Uzlíky jsou pevné na dotek a mohou být zbarvené nebo zanícené, a obvykle nejsou naplněné hnisem. Rozvíjejí se hluboko v kůži a může trvat mnohem delší dobu, aby se přeformovaly na jiné formy akné. Nevytlačujte si je ani je nemačkejte, protože to může tlačit bakterie dále do pórů, čímž se udržuje zánět. Akné noduly nemohou být léčeny pouze přípravky OTC.

Cysty: jsou velké, hnisavé léze, které vypadají podobně jako vřed. Stejně jako noduly, cysty se vyvíjejí hluboko pod povrchem pokožky a nemohou být ošetřeny pouze produkty OTC. Jsou větší než jiné typy akné a jsou citlivé na dotek. Lidé, kteří mají cysty a noduly , se považují za osoby s těžší formou akné.

Akné Conglobata: Jedná se o jeden z nejtěžších typů akné. Způsobuje to propojení uzlin a cyst pod povrchem kůže. Může ovlivnit nejen obličej, ale také tělo – hrudník, paže, krk, záda atd., což často způsobuje zjizvení. Tento typ akné není příliš častý a může být genetický.

Akné Rosacea: se považuje za červenou vyrážku a malé červené hrboly, které obvykle pokrývají nos, tváře, čelo a bradu. Může také způsobit zánět vlasových folikulů a zvýšit aktivitu mazových žláz. Obvykle to ovlivňuje bělochy se světlou kůží.

 

Zpět k článkům

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.